Zadnji neandertalci živjeli su na tlu Hrvatske - Karavanić, Ivor (Array, 2000)
U prestižnom američkom znanstvenom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences, USA" objavljeni su rezultati izravnog datiranja neandertalskih kostiju iz špilje Vindije, metodom radioaktivnog ugljika s akceleratorom. Dobivena starost iznosi 28000 i 29000 godina prije sadašnjosti, po čemu su neandertalci iz špilje Vindije do sada najkasnije datirani, odnosno najmlađi neandertalci.