Roditeljsko ponašanje i obiteljska klima u obiteljima samohranih majki - Keresteš, Gordana (Array, 2001)
Cilj je ovog rada ispitati utjecaj strukture obitelji, odnosno samohranog majčinstva na djetetove i majčine procjene ukupne obiteljske klime i tri dimenzije majčina roditeljskog ponašanja (prihvaćanje djeteta, psihološka kontrola, bihevioralna kontrola) te provjeriti interakcijski utjecaj spola djeteta i obiteljske strukture na majčinu i djetetovu percepciju ispitivanih obiteljskih procesa. Dodatni je cilj utvrditi stupanj povezanosti majčinih i djetetovih procjena te provjeriti je li struktura obitelji moderator te povezanosti. Uzorak se sastojao od 795 djece rane adolescentne dobi (697 iz obitelji s oba roditelja, 98 iz obitelji samohranih majki) i 553 majke (487 iz obitelji s oba roditelja, 66 samohranih). Rezultati su pokazali da struktura obitelji nema utjecaja na djetetovu percepciju majčina roditeljskog ponašanja i obiteljske klime. Za razliku od toga, u načinu na koji samohrane majke i majke iz obitelji s oba roditelja percipiraju ispitivane obiteljske procese utvrđene su određene razlike. Najveća razlika opažena je u majčinoj samopercepciji kontrole djetetova ponašanja, pri čemu su samohrane majke izvijestile o slabijoj kontroli od majki iz obitelji s oba roditelja. Slično tome, samohrane su majke i svoju psihološku kontrolu djeteta procijenile nešto slabijom od majki iz tradicionalnih obitelji. Utvrđen je također i značajan interakcijski utjecaj spola djeteta i strukture obitelji na majčinu percepciju obiteljske klime te granično značajan utjecaj ove interakcije na majčinu percepciju prihvaćanja djeteta. Korelacije između majčinih i djetetovih procjena općenito su umjerene veličine, a struktura obitelji pokazala se značajnim moderatorom te povezanosti jedino za procjene ukupne obiteljske klime.