'Savršeno čovještvo' u staroruskoj hagiografskoj književnosti - Vidmarović, Natalija (Array, 2002)
U članku se razmatra način prikazivanja čovjeka u srednjovjekovnoj hagiografskoj književnosti i to prije svega polazeći od ideja ranokršćanskih bogoslova i filozofa. Naglašava se nužnost upravo takvoga pristupa koji omogućava shvaćanje dubinske strukture i sadržaja hagiografije kodiranog u kompliciranim jezičnim konstrukcijama za koje se često smatra da su obični književni "klišeji"