Evaluacija Obojenih progresivnih matrica i Crichton ljestvice rječnika na uzorku oboljelih od Parkinsonove bolesti - Katić, Silvija (Array, 2002)
Rijetko se nalaze podaci o evaluaciji psiholoških instrumenata primijenjenih na specifičnim populacijama poput osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti. Cilj je ovog rada (za potrebe jednog šireg istraživanja) provjeriti primjenjivost dva testa kognitivnog funkcioniranja u određenom uskom području kliničke prakse. Ovo je posebno važno s obzirom da su ovi testovi tek od nedavna dostupni na našem tržištu. Na uzorku od 58 oboljelih (23 žene), u dobi između 48 i 83 godina (M = 66, 85 ; SD = 9, 08), primijenjene su Obojene progresivne matrice (CPM) i Chrichtonova verbalna skala (CVS) (Raven, Raven i Court, 1999 ; Raven, Court i Raven, 2001). Prosječni indeksi težine za pojedine subskale CPM-a iznose: subskala A p=0, 74 ; subskala Ab p=0, 62 ; subskala B p= 0, 47. Za CVS prosječni indeks težine čestica serije A iznosi p=0, 56, a za seriju B p=0, 55. Stoga se može zaključiti da su oba testa primjerena za psihološku elaboraciju oboljelih od Parkinsonove bolesti u širokom rasponu dobi. Ista konstatacija vrijedi i za relativni varijabilitet rezultata testova. Pouzdanosti ukupnih rezultata u oba testa (Cronbach alfa=0, 90) s obzirom na mali broj ispitanika je izrazito zadovoljavajuća. Međutim, pojedine subskale pokazuju nešto slabije psihometrijske karakteristike. Dobivena umjerena korelacija (r = 0, 51) između CPM i CVS upućuje na opravdanost korištenja ova dva testa za ispitivanje efikasnosti različitih načina procesiranja informacija (paralelnog i serijalnog).