Alzheimerova bolest - Mahović-Lakušić, Darija (Array, 2002)
Danas je poznato više od 50 bolesti koje mogu uzrokovati demenciju, od kojih je najčešća Alzheimerova bolest na koju otpada oko dvije trećine svih demencija. Godišnje se prosječno, kod ljudi mlađih od 60 godina, dijagnosticiraju tri novooboljela na 100.000 osoba, dok se u dobi iznad 60 godina taj broj povećava na 125 novooboljelih. S obzirom na veliku učestalost pojavljivanja, dijagnostička evaluacija bolesnika s demencijom predstavlja izazov kako za neurologe, tako i za liječnike primarne zdravstvene zaštite i psihijatre. Poteškoće u dijagnosticiranju, te opći nedostatak znanja o patofiziologiji i liječenju, rezultirao je mnogim pogreškama u djelotvornom zbrinjavanju bolesnika s Alzheimerovom demencijom. Kako bi se ovaj problem prevladao, razvijene su preporuke za zbrinjavanje ovih bolesnika, što ima za cilj olakšati dijagnostički i terapijski postupak, a naročito u svijetlu pojave novih terapijskih mogćnosti.