Od politike razlika do politike prostora: posljedice rata na društveni život u Vukovaru - Kardov, Kruno (Array, 2002)
Rad se temelji na etnografskom istraživanju provedenom 2001. i 2002. godine u Vukovaru, gradu s najvećim materijalnim i ljudskim stradanjem u ratu 1991. u Hrvatskoj. Autor obrađuje specifičan fenomen socijalne polarizacije u prostorno etnički mješovitim susjedstvima, te posljedice koje takva situacija ima na shvaćanje i upotrebu prostora. Kao rezultat nacionalnog poretka stvari, dominantnog epistemološkog polja kroz čije kategorije se percipira stvarnost, produciraju se etničke granice i naglašavaju razlike koje u stresnoj prostorno mješovitoj postkonfliktnoj okolini traže potvrdu u prostoru-teritoriju. Markiranje i kolonizacija teritorija od određene etničke grupe u ovakvim situacijama ima funkciju zaštite osobne sigurnosti i stabilizirajući identitarni mehanizam. Autor zaključuje da translacija socijalne na prostornu polarizaciju u uvjetima etničke heterogenosti ima za posljedicu društveni život grada s punktualnim značajkama, otoke socijalnog života između kojih se nalaze nedefinirani i ne-sigurni prostori.