Gotičko-renesansna kuća Marcello-Petris u Cresu - Gudelj, Jasenka (Array, 2002)
Autori analiziraju kuću Marcello-Petris u gradu Cresu s bogatom arhitektonskom dekoracijom. Utvrđuju da kuća nije nastala u više faza gradnje, kako se do sada smatralo. Pripisuju je lokalnoj klesarskoj radionici formiranoj na gradnji creske župne crkve u posljednjoj četvrtini 15. st. Analizom dokumenata i grbova identificiran je naručitelj kuće, franjevac Antun Marcello-Petris, a izgradnja se datira u prvo desetljeće 16. st. Primjer je gotičko-renesansnog stila na Kvarneru, s nekim osobitostima u odnosu na slične građevine istočne jadranske obale.