Relacija subjekt-predikat: strukturalna sintaksa i funkcionalizam - Franić, Ivana (Array, 2001)
U članku se analizira relacija subjekt-predikat. Temeljne se rečenične sastavnice promatraju s gledišta strukturalne sintakse Luciena Tesnierea te s gledišta Martinetove funkcionalne opće sintakse. U strukturalnoj je verbocentričnoj sintaksi glagol središte rečenice, a subjekt samo dopuna. Za Martineta su dva člana izričaja međuzavisna. U skladu s postavkama relacijske teorije glagol se promišlja kao matematička funkcija koja otvara mjesto argumentima, a također se pokušava utvrditi i kolika je važnost esivne relacije za temeljne rečenične sastavnice.