Erotski crteži i grafike Milivoja Uzelca - Dulibić, Frano (Array, 2001)
U ovom radu istražene su tri skupine Uzelčevih erotskih i opscenih crteža i grafika nastalih u Pragu i Zagrebu između 1917. i 1920. godine. Prva skupina radova nazvana Cirkus Eros nedavno je pronađena u Pragu, a crteži iz zbirke Vilima Svečnjaka i mapa Grčka proljeća do sada nisu bili predmetom cjelovita istraživanja. Likovnom analizom, komparacijom s crtežima sačuvanim u Zagrebu, te uz pomoć sačuvanih podataka potvrđeno je Uzelčevo autorstvo novopronađenih grafika i crteža. Razmatrane su okolnosti njihova nastanka, likovna svojstva, te su utvrđene srodnosti s europskim majstorima erotike i opscenih prizora. Mladenački Uzelčevi lascivni crteži ujedno predstavljaju i prvu suradnju na književno - likovnom projektu nakon koje je Uzelac tijekom života u Francuskoj načinio niz ilustracija za književna djela, a razmatrani mladenački crteži povezani su s slikarskim djelom autorova opusa, poput Autoportreta u baru. Bez poznavanja Uzelčeva ranih erotskih i opscenih crteža i grafika nije moguće u potpunosti razumjeti Uzelčevo slikarstvo. Prije dvadesetog stoljeća u hrvatskoj povijesti umjetnosti ne znamo za erotska ili opscena likovna djela koji erotiku tretiraju na potpuno slobodan način (ili takvi radovi nisu poznati javnosti), te je stoga Uzelac među prvim hrvatskim poznatim autorima eksplicitnih erotskih i lascivnih motiva, te gotovo sigurno autor prvih opscenih karikatura. Poznavanje erotskih likovnih prikaza iz ranijih razdoblja (posebice 19. stoljeća) Uzelcu je pomoglo da razvije iznimno širok raspon motiva, a snaga imaginacije proizišla iz duha vremena i crtačka vještina pomogli su mu da zadrži oznake individualna rukopisa, mogućnost da u svakom crtežu prepoznamo Uzelčev burni temperament. Uzelčev crtački talent bio je iznimno važan ne samo za njegovu egzistenciju u Pragu i Zagrebu, već i za veći dio života koji je proveo u Francuskoj u kojoj je dobivao brojne narudžbe za ilustriranje književnih djela često bibliofilskih izdanja (od Ovidija do brojnih francuskih autora: Vervillea, Gautiera, Balzaca, De Sadea, La Fontainea) a mnoge od tih ilustracija imaju erotski karakter.