Spol roditelja te dob i spol djeteta kao odrednice roditeljskog ponašanja - Keresteš, Gordana (Array, 2002)
Cilj rada je utvrditi učinak spola roditelja te spola i dobi djeteta na roditeljsko ponašanje. Djeca rane adolescentne dobi (6.-8. razred osnovne škole, N = 491) i oba njihova roditelja u sklopu primjene većeg broja psihologijskih mjernih instrumenata ispunila su i upitnik o roditeljskom ponašanju CRPBI-57, kojim se mjere tri temeljne dimenzije roditeljskog ponašanja: prihvaćanje djeteta, psihološka kontrola djeteta i kontrola djetetova ponašanja ili bihevioralna kontrola. Konačne mjere dimenzija roditeljskog ponašanja za svakog su roditelja formirane kao prosjek njegovih samoprocjena i djetetovih procjena njegova roditeljskog ponašanja. Na tim su rezultatima provedene analize varijance s ponovljenim mjerenjima, u kojima je spol roditelja bio unutar-grupna varijabla, a spol i dob djeteta među-grupne varijable. Obrazovanje roditelja uvršteno je u analize varijance kao kovarijata kako bi se kontrolirao njegov učinak. Rezultati su otkrili da majke pokazuju više prihvaćajućeg ponašanja prema djeci nego očevi, čvršće kontroliraju djetetovo ponašanje i nešto su sklonije psihološkoj kontroli. I očevi i majke čvršće kontroliraju dječake nego djevojčice, kako bihevioralno tako i psihološki. Prema djevojčicama oba roditelja pokazuju nešto više prihvaćajućeg ponašanja, kao i prema mlađoj (6. razred) u odnosu na stariju (8. razred) djecu. Interakcijski učinci razmatranih odrednica roditeljskog ponašanja nisu se pokazali značajnima. Obrazovanje majke značajno je povezano sa sve tri dimenzije njezina roditeljskog ponašanja te s očevom psihološkom kontrolom.