Žene i sabiranje - Vujić, Žarka (Array, 2001)
Ovaj prilog predstavlja pokušaj teoretskog utemeljenja povijesne muzeologije kao jednog od najstarijih dijelova sustava muzeologije. Povijesna muzeologija povezuje muzeologiju s povijesnim razinama ostalih temeljnih disciplina i stoga se istraživanja u tom području odvijaju interdiplinarno. Prostore interesa povijesne muzeologije moguće je precizno odrediti pomoću čitavog seta dijakronijskih istraživanja - istraživanje odnosa prema predmetima baštine, sabiranja i oblika sabiranja, fizičke zaštite predmeta, komuniciranja predmeta baštine, povijesti muzeja - kao i uzimanjem u obzir sinkronijskog pristupa unutar svakog odabranog fenomena istraživanja. Dosadašnji rezultati ovog dijela muzeologije i u Hrvatskoj i u Europi počivali su na tradicionalnoj povijesti ili na praćenju linearnog i kontinuiranog razvoja. Novi pristupi, nastali u 2. polovici 20. st, uspostavljeni su na djelotvornoj povijesti M. Foucaulta kao i teorijama kulturnog pamćenja J. Assmanna i P. Nore. Oni predstavljaju nova uporišta interpretacije, te istovremeno povijesnu muzeologiju transformiraju iz tradicionalnog dijela u suvremeni dio muzeologije kao znanosti.