Istraživanje nekropole iz starijeg željeznog doba na lokalitetu Gradci iznad mjesta Kaptola kod Požege (sezona 2002) - Potrebica, Hrvoje (Array, 2002)
U travnju 2002. nastavljeno je arheološko istraživanje nekropole pod tumulima iz starijeg željeznog doba na lokalitetu Gradci iznad potoka Bistra kod Kaptola. Otvorena je grobna komora većih dimenzija građena u suhozidnoj tehnici u kojoj je pronađen paljevinski grob bez urne s metalnim i keramičkim prilozima. Metalni prilozi se sastoje od fibule tipa Vače, brončane narukvice, ćeljeznog nožića i križne sjekire, dok je uz dva keramička pršljenka u prostoru neposredno oko groba pronađeno pet posuda, a ostali ulomci pripadaju posudama namjerno razbijanim tijekom pogrebnog rituala. Na temelju preliminarne analize materijala grob se okvirno datira u razdoblje Ha C1, odnosno 700. &#8211 ; 650. pr. Kr., i predstavlja za sada najstariju grobnu cjelinu na nekropolama u Kaptolu. Konačna analiza uslijedit će nakon rezultata arheobotaničke i antropološke analize organskuh ostataka, te konzervacije i rekonstrukcije keramike i metalnih nalaza.