Muzejska komunikacija u novom okruženju : web-stranica Etnografske zbirke Samoborskog muzeja - Zlodi, Goran (Array, 2001)
U ovom se članku, na primjeru web stranica etnografske zbirke Samoborskog muzeja, obrađuju neka pitanja muzejske komunikacije u novom multimedijskom okruženju. Kroz usporedbu tradicionalnog i virtualnog muzeja kao medija muzejske komunikacije prati se put muzejskih predmeta kroz različite medije, koji na različite načine posreduju stvarnost. Multimedijsko okruženje (integracija slike, videa, zvuka) te interaktivna navigacija kroz sadržaj (hipertekst, hipermedija) pružaju nove mogućnosti komunikacije. Koliko god bile privlačne mogućnosti novih medija, nema bojazni da će one zasjeniti ili čak zamijeniti muzejske oblike komunikacije i tako muzej ostaviti bez publike. Kroz bolje upoznavanje, s jedne strane, posebnosti i ograničenja muzejske komunikacije, i s druge, posebnosti i ograničenja novih medija, njihova bi se budućnost trebala odvijati kroz međusobno nadopunjavanje.