Vučedolska golubica kao posuda - Milićević Bradač, Marina (2002)
Vučedolska golubica je posuda u oblku ptice pronađena na lokalitetu Vučedol-Gradac. Jama u kojoj je pronađena pripada istom razdoblju kao i jama s žrtvovanim jelenom i tzv. Grob bračnog para, a sve su povezane s Megaronom ljevača. Ti elementi (ptica, jelen i metalurgija) povezuju se sa šamanizmom u kojem su se koristila halucinogena pića. Tomu je mogla služiti i spomenuta posuda u obliku ptice.
Projekt MZOS
HRV