Informacijska znanost i izvjesnice - Tuđman, Miroslav (Array, 2002)
Iako se izvjesnice (intelligence) definiraju kao vrsta obavijesti namijenjena za odlučivanje i djelovanje, do sada nisu bile predmetom bavljenja informacijske znanosti. U ovom se radu izlažu teorijske odrednice izvjesnica kao forme znanja koja mora biti predmet istraživanja informacijske znanosti. Izvjesnice su znanje za djelovanje. Izvještajno znanje je znanje za djelovanje, koje ima svoju vrijednost samo u realnom vremenu interakcije. Po svojoj formi izvjesnice prikazuju odrednice svakog racionalnog djelovanja: cilj akcije, procjenu situacije, prosudbu sredstava i motiva. Prema sadržaju izvjesnice su obavijesti o namjerama protivnika. Ključni pojmovi za vrednovanje izvjesnica su valjanost i učinkovitost. Učinkovitost se može mjeriti prema dva kriterija: kriteriju uporabljivosti i kriteriju korisnosti. Uporabljivost izvjesnica mjera je subjektivne prosudbe korisnika o potencijalnoj i mogućoj vrijednosti izvjesnica u procesu odlučivanja. Korisnost izvjesnica mjera je objektivne učinkovitosti izvjesnica post festum, nakon što su stvarno bile korištene kao instrument u optimizaciji politike ili procesu odlučivanja.