Prilog poznavanju naseljenosti Vinkovaca i okolice u starijem željeznom dobu - Potrebica, Hrvoje; Dizdar, Marko (2002)
Razdoblje starijega željeznoga doba na prostoru Vinkovaca i oklice obilježile su svojim pojavama daljska, bosutska i srijemska kultura. Na početku starijega željeznoga doba primjetni su utjecaji s prostora dolenjske i grupe Martijanec-Kaptol, uz koje se povezuju slučajni nalazi fibula iz Vinkovaca i Orolika te pojava tumula u Starim Jankovcima, Ilači i Gabošu. Utjecaji ovih grupa kao i s prostora glasinačkoga kulturnoga kruga prisutni su i u mlađoj fazi starijega željeznoga doba kojoj pripadaju ravna groblja s kosturnim ukopima srijemske kulture u Vinkovcima i Novim Jankovcima. U završnu fazu starijega željeznoga doba datiraju se naselja Damića gradina u Starim Mikanovcima i Dirov brijeg u Vinkovcima koja predstavljaju najzapadnija do sada poznata nalazišta najmlađe faze bosutske kulture. Keramički nalazi s tih naselja ujedno dokumentiraju kulturnu i etničku osnovu koju su zatekli Kelti pri naseljavanju prostora srednjeg Podunavlja krajem 4. st. pr. Kr.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV