Psihološke posljedice akni - Tadinac Babić, Meri (Array, 2001)
Acne vulgaris je česta upalna dermatoza koja prvenstveno pogađa mlade ljude u razdoblju kad doživljavaju izrazite socijalne i fizičke promjene. Vrlo je važno, no često zanemareno, procijeniti ne samo kliničku sliku bolesti već i njezin psihosocijalni utjecaj. Budući da akne ne ugrožavaju opće zdravstveno stanje, često su shvaćene samo kao kozmetički problem te im se ne pridaje dovoljno važnosti. Psihološki faktori imaju značajnu ulogu kod akni: emocionalni stres može pogoršati kliničku sliku akni, a s druge strane se kod mnogih pacijenata zbog akni javljaju psihološki problemi. U nizu istraživanja pokazan je značajan utjecaj akni na kvalitetu života pacijenata. Najčešći problemi koji se javljaju zbog akni su sniženo samopouzdanje, socijalno povlačenje, bijes, anksioznost i depresija. Psihološki pristup je često zanemaren u terapiji pacijenata s aknama, zbog čega može doći do slabije suradnje i nezadovoljstva liječenjem. Stoga je moguće, u slučaju pacijenata s izraženijim psihosocijalnim teškoćama, da sama dermatološka terapija ne postigne svrhu, te je potrebno razmotriti primjenu interdisciplinarnog pristupa.