Utjecaj estrogena na shvaćanje prostornih odnosa, perceptivnu brzinu i fine motoričke sposobnosti - Hromatko, Ivana (Array, 2001)
Cilj istraživanja bio je utvrditi postoje li razlike u mjerama shvaćanja prostornih odnosa, perceptivne brzine i fine motorike, ovisno o razini ženskog spolnog hormona estrogena. U tu svrhu su 32 ispitanice s normalnim menstrualnim ciklusima testirane dva puta: jednom u menstrualnoj fazi ciklusa (kada je razina estrogena u organizmu najniža), a jednom u kasnoj folikularnoj fazi (kada je razina estrogena u organizmu najviša). Dobivene su statistički značajne razlike u mjerama perceptivne brzine i fine motorike, i to u očekivanom smjeru: učinak je bio viši u kasnoj folikularnoj, nego li u menstrualnoj fazi ciklusa. Suprotno očekivanjima da će učinak biti veći u menstrualnoj fazi ciklusa, nije dobivena statistički značajna razlika u testu shvaćanja prostornih odnosa.