Shakespeare i hrvatska moderna - Gjurgjan, Ljiljana Ina (2002)
Najznačajnije za ovo razdoblje su Shakespearove povijesne-kraljevske drame. S druge strane Shakespeareove tragedije poticajne su onim stvaraocima moderne koje se bave psihološkom motivacijom svojih likova. Posebnu ulogu ima Hamlet koji postaje prototipom tragične sudbine, plemenita ali nedjelatna pojedinca u stiješnjenim duhovnim okolnostima - "hamletovština".
Projekt MZOS
HRV