W.B. Yeats i dekadentizam - Gjurgjan, Ljiljana Ina (Array, 2002)
W. B. Yeats nije dekadentan umjetnik ako dekadentizam shvatimo kao izvrtanje i negiranje svega sto je prirodno. Međutim Plovidba u Bizant te poetološki tekstovi polaze od estetskih sudova bliskih dekadentizmu: primat umjetnosti u odnosu na zbilju, neoplatonističko shvaćanje prirode umjetnosti te privilegiranje umjetnika kao svećenika novoga doba. Od dekadentizma se razlikuje sintezom duhovnog i tjelesnog, kako u traženju smisla živpta tako i u viđenju povijesti.