Ženski identitet u Orubici - Pletenac, Tomislav (Array, 2002)
U tekstu autor na primjeru kulture Orubice pokušava ukazati na neke probleme s kojima se suočava etnografija. Posebno se to odnosi na problem ženskog identiteta koji se već duže vrijeme rabi u etnografskoj i etnološkoj praksi. Pokušava se ukazati na one dijelove opisa kulture (ili pisanja kulture) kroz koje se prelama osobni stav autora etnografije, kao i tradicija zapisivanja i prezentacije kulture.