Govornici u susretu-usvojeno i naučeno vladanje jezikom u istome društvu - Jelaska, Zrinka (Array, 2001)
U članku se raspravlja o razlikama među sugovornicima u istome društvu, proizašlima iz načina kako su ovladali tim jezikom - usvajanjem ili učenjem. Budući da je hrvatsko društvo primjer maloga jezičnoga okružja koje je prilično osviješteno o svim teškoćama mnogojezičnosti, navode se osnovna obilježja usvajanja nasuprot učenju jezika. Radi zdrave jezične okoline predlaže se da te spoznaje budu temelj međusobnomu sporazumijevanju s neizvornim govornicima.