Novija saznanja o kaštelu Konjščina - Horvat, Zorislav (Array, 2001)
Godine 1998. započeta su arheološka iskopavanja i radovi na sanaciji i revitalizaciji kaštela Konjščine (Krapinsko-zagorska županija). Kaštel Konjščina sagrađen je u močvarnoj ravnici nedaleko od rijeke Krapine, jedinstvena je tlocrta i organizacije prostora. Pažljivo odabrana pozicija kaštela u močvarnom predjelu, na raskrižju putova govori o promišljenom i planiranom djelovanju svojih vlasnika,knezova Konjskih, oko 1500. godine, kad su izvedeni glavni radovi na njemu. To je bilo vrijeme kad su nove navalne taktike i oružje tražili nova rješenja, izvedena na novi, renesansni način.