Siromaštvo i neslužbeno gospodarstvo u hrvatskoj - kvalitativni aspekti - Karajić, Nenad (Array, 2002)
Obje pojave, siromaštvo i neslužbeno gospodarstvo (NG), čiji se odnos jednim dijelom propituje u ovom radu, na mnogo su načina simptomi tranzicijske krize, odnosno izrazi osipanja društvenih normi u pogledu vjerodostojnosti koncepata moralnosti i socijalne pravde. Usto je NG uvelike povezan s naslijeđem nepoštovanja propisa, zaostalim ispred tranzicijskog razdoblja. Unutar takvoga polazišnog okvira objašnjava se značenje i uloga gospodarstva u sjeni na tri osnovne hipotetičke razine. Na prvoj se nastoji pokazati kako se većina neformalnih aktivnosti u tranzicijskom razdoblju zbiva unutar strukture ograničenja i poticaja koji dolaze iz službenoga gospodarstva (SG-a), koje regulira sama država, što navodi na postojanje kontinuuma od službene prema neslužbenoj ekonomiji, a to naposljetku pridonosi daljnjem reproduciranju skrivenih djelatnosti i povećanju društvenih nejednakosti. Na drugoj pretpostavljenoj razini traga se za prepoznatljivim razlikama medu poticajima za sudjelovanje u neformalnom sektoru te se pokazuje kako će se potreba za sudjelovanjem u NG-u, kao i čimbenici njegova porasta mijenjati ovisno o kontekstu i brzini transformacije političke i društvene scene u smjeru, pretpostavljeno najboljih, razvijenih tržišnih sustava. Treći dio rada propituje obilježja i rasprostranjenost sivih aktivnosti u populaciji siromašnih u Hrvatskoj. Obavljenom kvalitativnom analizom upućuje se na zaključak kako NG samo pojačava postojeće socijalne razlike između siromašnih i nesiromašnih osoba. Na razini iskazanoga hipotetičkog razmišljanja prikladno je pretpostaviti kako je konkurentnost siromašnih osoba spram ostalih socijalnih skupina dvostruko sužena, u formalnome i u neformalnom dijelu hrvatskoga gospodarstva. Uz ograničene šanse koje prijete na službenom i neslužbenom tržištu radne snage, ranjivost siromašnih pospješuju i redistributivne nedosljednosti jalnih transfera. Kao posljedica, postavlja se zaključna teza o snažnoj pola n ji između "uključenih" i "isključenih" iz društvenih mreža, odnosno o pojačanoj "socijalnoj isključenosti" siromašnih u hrvatskom društvu.