Oportunizam, institucije i moralni troškovi: sociokulturna dimenzija neslužbenoga gospodarstva u Hrvatskoj 1995-1999 - Štulhofer, Aleksandar (Array, 2002)
Smatrajući da su uzroci i dinamika neslužbenoga gospodarstva neodvojivi od sociokulturne dimenzije, autori analiziraju dinamiku oportunizma i (ne)povjerenja u institucije u Hrvatskoj tijekom druge polovice devedesetih godina. Provedene se analize temelje na radu u kojemu je prvi autor ponudio teorijsku konceptualizaciju sociokulturne dimenzije neslužbenoga gospodarstva (Štulhofer, 1997). Mjerenje dinamike oportunizma i (ne)povjerenja u institucije provedeno je na podacima prikupljenim u Svjetskom istraživanju vrijednosti - Hrvatska 1995. (N - 1170) i Europskom istraživanju vrednota -Hrvatska 1999. (N = 1003). Rezultati pokazuju da se u promatranom razdoblju razina oportunizma smanjila, kako s obzirom na intenzitet tako i s obzirom na rasprostranjenost, pri čemu nije došlo do promjene njegove dobne strukture (najmlađa je dobna skupina i dalje najsklonija oportunizmu). Za razliku od oportunizma, s kojim je pozitivno povezano, nepovjerenje u institucije se povećalo, poglavito u najmlađoj dobnoj skupini. S obzirom na teorijski model u kojem razina oportunizma odražava moralne troškove vezane za sudjelovanje u neslužbenom gospodarstvu, ali i određena metodološka ograničenja u mjerenju (ne)povjerenja u institucije, redukcija oportunizma i gospodarski rast u poslijeratnom razdoblju sugeriraju umjereno smanjivanje neslužbenoga gospodarstva u Hrvatskoj tijekom druge polovice devedesetih.