Uloga digitalnih knjižnica u promjeni procesa diseminacije informacija u akademskoj zajednici - Vrana, Radovan (Array, 2001)
Izazovi pred kojima se u svome razvoju danas nalaze visokoškolske knjižnice u Hrvatskoj nisu malobrojni niti je lako na njih odgovoriti. Prodor informacijske tehnologije u različite segmente poslovanja knjižnica danas se smatra nužnim i neizbježnim, te je stoga potrebno sagledati što je više moguće aspekata njene primjene u knjižnicama kako bi ciljne skupine korisnika visokoškolskih knjižnica mogle što kvalitetnije koristiti elektroničke izvore informacija u svojem svakodnevnom radu. Taj se rad ponajviše odnosi na znanstvena istraživanja i nastavu, pa im je stoga potrebno posvetiti posebnu pažnju. Transformacija knjižnica i knjižničnih službi u kojima računala imaju sve veću ulogu danas više nije novost. Slijedeći faze razvoja knjižnice od papirne (građa na papiru, poslovanje uz pomoć papira), prema automatiziranoj (građa na papiru, poslovanje se odvija uz pomoć računala) i na kraju digitalnoj knjižnici (građa u elektroničkom obliku, poslovanje se odvija uz pomoć računala(Buckland, 1992), pronalazimo potrebu razmotriti neke nove ideje koje se javljaju u svjetskoj literaturi i praksi modernih knjižnica koje se sve više oslanjaju na rad u elektroničkoj okolini. Osim knjižnica, i sveučilišta i fakulteti također se nalaze u fazi transformacije načina svojeg rada i uvođenja, te primjene računala i elektroničkih izvora informacija u nastavi i u istraživanjima nudeći na taj način studentima, profesorima i istraživačima suvremenu i informacijski bogatu radnu okolinu. Međutim, takav razvoj nipošto nije bez problema, pogotovo kada je riječ o promjeni ustaljenih obrazaca komunikacije unutar akademske zajednice, a posebno kada je riječ o odabiru i potvrdi kvalitete elektroničkih izvora koji bi trebalo dopuniti sadašnje na papiru.