Psevdonim (Imja i "identitet") - Benčić, Živa (Array, 2001)
Pri pokušaju tipologizacije pseudonima autorica polazi od uloge koju lažno ime igra u odnosu na identitet nositelja, pa na temelju toga izdvaja i analizira 5 tipova pseudonimije: 1. pseudonime kojima je osnovna zadaća prikriti pravi identitet nositelja; 2. pseudonime koji, prikrivajući pravi identitet pisca, pripomažu pomnoj izgradnji njegova lažnog identiteta kao što je to slučaj kod mistifikacija; 3. pseudonime kojima pisci upozoravaju na neke važne aspekte svog osobnog ili umjetničkog identiteta, pa ih u skladu s time treba shvaćati ne kao piščevo lažno ime nego kao njegovo "ispravno ime" u Platonovu smislu riječi (Kratil); 4. pseudonime kojima se pisci ispomažu iz pragmatičkih razloga (zbog homonimije ili neatraktivnosti pravog imena); 5. ludičke pseudonime koji nisu posljedica socijalnih ili psiholoških pritisaka na pisca nego se oblikuju prema imanentnim zakonitostima estetičke igre.