Od Hrvatskoga Židana do Hrvatskoga Groba - Holjevac, Željko (Array, 2001)
U kratkom povijesnom pregeledu, kojim je obuhvaćeno razdoblje od 16. do kraja 20. stoljeća, autor iznosi neke osnovne činjenice iz političke, gospodarske, socijalne i kulturne povjesnice nekadanjih zapadnougarskih, odnosno današnjih gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj i Slovačkoj, čiji govori pripadaju srednjočakavskomu dijalektu čakavskoga narječja. Riječ je o dvanaest naselja od Hrvatskoga Židana do Hrvatskoga Groba. prilog je izrađen na temelju referenten literature, a sadrži i neke podatke iz raspoloživih statistika i relevantne arhivske građe.