Tragovi bunjevačkih elemenata u svadbenim običajima Like i Primorja: svatovska čast kuma - Černelić, Milana (Array, 1999)
U suprotnosti s ranijim istrazivanjima, prema najnovijim podacima iz Pazarišta i sv. Roka u Lici i senjskog zaleda u Primorju, utvrdeno je da je kum u primorsko-lickih Bunjevaca prvi u casti i da ima ulogu svatovskog starješine. Odredeni specificni elementi te njegove uloge tek su neki od vaznijih tragova bunjevackih elemenata u lickim svadbenim obicajima. Svatovska cast kuma razmatra se iz šire perspektive istrazivanja odredenih pojava iz bunjevackih svadbenih obicaja, koja su polazište za utvrdivanje etnogeneze Bunjevaca.