Promjena efikasnosti komunikacije s relacijskom bazom podataka zamjenom primarnog ključa - Mateljan, Vladimir (Array, 1997)
Prema Coddu (Codd, 1970), osnovni cilj relacijskog modela je zaštita korisnika baze podataka i omogućavanje lakšeg i jednostavnijeg pristupa podacima u bazi. U relacijskom modelu to se postiže normalizacijom, kao jednom od metoda oblikovanja baze podataka. Normalizacijom se sprečavaju anomalije održavanja baze podataka. Jedan od osnovnih ciljeva metoda normalizacije je eliminacija redundancije u bazi odnosno njeno svođenje na neophodni minimum, tj. na kontroliranu redundanciju. Smanjenje redundancije može znatno utjesati na brzinu obrade obrade podataka u bazi, a time i na efikasnost komunikacije s njom. U radu se razmatraju promjene relacijske baze podataka koje ne narušavaju njenu normalnu formu. Ispituje se utjecaj tih promjena na efikasnost komunikacije s bazom.