Slavenski emigranti u hrvatskoj kulturi - Lukšić, Irena (Array, 1998)
Z bogatej problematyky dotyczacej wzajemnego przenikania chorwackiej i pozostalych kultur slowianskich XIX. i XX. stulecia autorky wyodrebniaja zagadnenia, ktore mialy najsilniejszy wplyw na kszaltowanie sie kultury chorwackiej.