Uradak na Rey-Osterriethovu testu složenog geometrijskog lika kod djece: razvojne promjene perceptivno-konstrukcijskih funkcija - Prvčić, Iva (Array, 1999)
U okviru ovog istraživanja promatrane su razvojne promjene perceptivnop-konstrukcijskih funkcija. Osnovni cilj bio je utvrditi razlike u uratku na Rey-Osterriethovu testu složenog geometrijskog lika (ROCFT) u funkciji dobi. Test je primijenjen na uzorku od 270 djece od 7. do 13. godine starosti. Za evaluaciju uratka korišten je standardizirani sustav koji obuhvaća tri kriterija vrdnovanja: broj bodova, tip konstrukcije i vrijeme rada. Rezultati pokazuju da u funkciji dobi dolazi do promjena u perceptivno-konstrukcijskim sposobnostima, što se očituje na svim varijablama uratka: tip konstrukcije mijenja se u smjeru veće zastupljenosti nomenklaturno nižih tipova ; povećava se broj bodova, skraćuje se vrijeme precrtavanja. Uz varijablu dobi ispitan je i utjecaj spola ispitanika, koji se pokazao značajnim u nekim aspektima uratka. Ustanovljene razlike promatraju se pod vidom suvremenih spoznaja o maturacijskim promjenama sredipšnjeg živčanog sustava te povezanosti tih promjena s poboljšanjem uratka u perceptivno-konstrukcijskim zadacima.