Kvalitativna i kvantitativna analiza uratka na Bentonovom testu vidnog pamćenja kod bolesnika s mozgovnim oštećenjima - Nikčević-Milković, Anela (Array, 2000)
Cilj ovog rada bio je provjeriti može li Bentonov test vidnog pamćenja, uz dijagnosticiranje vidnoperceptivnog, mnestičkog i konstrukcijskog deficita, poslužiti i u svrhu diferencijalne dijagnostike bolesnika s oštećenjima različite etiologije (traume, tumori, vaskularni poremećaji) i različite lateralizacije lezije (lijeva-desna hemisfera) te postoje li razlike u uratku na ovom testu s obzirom na spol. nakon provedenog individualnog ispitivanja na 96 bolesnika s mozgovnim oštećenjima uratke ispitanika evaluirali smo rabeći tri mjere: broj točnih odgovora, ukupan broj pogrešaka te vrstu pogrešaka. Na osnovi provedene složene analize varijance utvrdii smo da nema značajnih F-omjera za varijable broj točnih odgovora i broj pogrešaka. Nisu utvrđeni značajni glavni efekti dijagnostičkih kategorija, strane lezije i spola. Kod analize vrsta pogrešaka značajni F-omjer javio se kod pogrešaka perseveracije, kojih ima više kod bolesnika s lezijama u lijevoj hemisferi. Ni jedan drugi glavni efekt niti interakcija nisu dosegli razinu značajnosti. Stoga se može preporučiti uporaba Bentonova testa vidnog pamćenja u svrhu dijagnosticiranja deficita u funkcijama koje zahvaća, no ne u svrhu diferencijalne dijagnostike, niti je moguće na osnovi rezultata na tom testu donositi zaključke o lateralizaciji ozljede.