Kako preseliti hram? Scripta et effosiones 1. Plin. Epist. X,49(58;61) i 50(59;62) - Kuntić-Makvić, Bruna (Array, 2000)
Dva pisma što su iz razmijenili Plinije Mlađi i Trajan svjedoče o proširenju gradskoga trga i premještanju hrama Velike Majke u Nikomediji. Raščlamba teksta daje podatke vrijedne za arheološko istraživanje toga lokaliteta. Podaci se gube u neprikladnim prijevodima. Uz odgovarajuće uopćavanje, rezultati analize pisama mogu se primijeniti i drugdje na analogne i slične nalaze, u Hrvatskoj osobito u Zadru.