Neke osobitosti hrvatskoga naglasnog sustava - Škavić, Đurđa; Varošanec-Škarić, Gordana (1999)
Hrvatskome je novoštokavskom naglasnom sustavu uporište u ikavskim zapadnoštokavskim govorima, s neospornim utjecajima čakavskog i kajkavskog naglasnog sustava. Kako je naglasni sustav onaj jezični sloj koji je najmanje sklon promjeni, hrvatsko je novoštokavsko naglašavanje očuvalo svoje naglasne osobitosti i po njima se razlikuje od ostalih novoštokavskih idioma. Tim osobitostima pripadaju i ovi naglasni tipovi imenica (npr. Amerikanka, jelovnik) i glagola (npr. izgorjeti, pozdravljati) koja su u ovom radu ispitana. Iako ih nalazimo zabilježene i u naših starih jezikoslovaca (npr. Antun Mažuranić), a čuva ih i današnja uporabna norma, kodificirana se norma pri njihovu verificiranju još uvijek koleba. No njihova trajna uporaba dokazuje da su upravo oni dio hrvatskog naglasnog sustava, koji po njima potvrđuje svoju samosvojnost.
Projekt MZOS
HRV