Smještaj srednjovjekovnog groblja u odnosu na naselje u Đakovu - Filipec, Krešimir (Array, 2000)
Uz groblje koje nam je pružilo obilje podataka o životu onodobnih stanovnika toga dijela Hrvatske istraženi su i rubni dijelovi srednjovjekovnog naselja. O izgledu srednjovjekovnih naselja na područja sjeverne Hrvatske znamo veoma malo, više iz povijesnih izvora nego na temelju arheoloških podataka. Ova istraživanja u tome kontekstu su korak naprijed. Đakovačko groblje nalazi se unutar mjesta i razvija se u skladu s promjenama u mjestu, već prema tome, kako će proces organizacije prostora u pojedinom vremenu to zahtjevati.