Vučedolska terina i Orion - Durman, Aleksandar (1900)
Članak prikazuje poimanja svijeta u vučedolskoj kulturi kako ga se može iščitati prema urezanom i inkrustiranom ukrasu na njezinoj najtipičnijoj posudi - terini. Sudeći po jasno normiranom konceptu ukrašavanja, ove posude imaju više ritualan nego praktičan značaj. Ukras oslikava obzor i astralne situacije iznad njega. Jedina dva znaka koja negiraju horizont i lome se upravo na bikoničnom (najširem) dijelu terine su Sunce i zviježđe Oriona koje simbolički prikazuju smjenu zimskog u (pro)ljetni dio godine.
Projekt MZOS
HRV