Koliko se razlikuju sramežljivost i asertivnost u muškaraca i žena u Hrvatskoj - Zarevski, Predrag (Array, 1999)
Pitanje je mjere li upitnici sramežljivosti i asertivnosti iste konstrukte kod muškaraca i žena? Osim odabira najpovoljnijeg tipa skale za operacionalizaciju sramežljivosti i asertivnosti, nameću se još dva pitanja: 1. leže li sramežljivost i asertivnost u hrvatskoj populaciji na različitim polovima istog kontinuuma ili su to povezani, ali ipak zasebni konstrukti? 2. koristiti isti ili različit skup čestica za mjerenje sramežljivosti i asertivnosti muškaraca i žena? Cilj ovog rada je provjeriti kolika je podudarnost između latentnih dimenzija sramežljivosti i asertivnosti u subuzorcima hrvatskih muškaraca i žena. Metoda: na slučajni uzorak od 545 žena i 517 muškaraca, dobi između 19 i 40 godina, primijenjena je muška, odnosno ženska verzije skale za mjerenje sramežljivosti SS7 (Zarevski, 1997) i asertivnosti SA7 (Vukosav i Zarevski 1997). U analizu je uzeto samo 38 istovjetnih čestica iz muških, odnosno ženskih verzija skala. U Varimax i Oblimin poziciju rotirane su samo prve dvije glavne komponente. Rezultati: prva glavna komponenta u oba poduzorka generalna je mjera sramežljivosti/neasertivnosti, a na drugoj se komponenti na pozitivni pol pozicioniraju situacije koje traže asertivnost, dok se na negativnom polu s nešto nižim vrijednostima nalaze čestice sramežljivosti. Nakon rotacije, uz vrlo mali broj iteracija, dobivaju se jasni faktori sramežljivosti i asertivnosti. U svega 7 od 38 čestica postoje stanovite razlike u projekcijama na ta dva faktora u funkciji spola. O strukturalnoj podudarnosti numerički najbolje govore visoki koeficijenti kongruencije: 1. između prvih glavnih komponenti .987, a drugih .877; 2. između varmax faktora sramežljivosti .975, a asertivnosti .937. Budući da Oblimin faktori sramežljivosti i asertivnosti dijele svega desetak posto varijance opravdano je mjeriti svaki od tih konstrukata zasebno. Zaključno: u Hrvatskoj populaciji općenito ne postoji muška ili ženska sramežljivost, odnosno asertivnost, ali u nekim situacijama postoje specifičnosti u reagiranju i doživljavanju u funkciji spola. Latentna dimenzija sramežljivosti pokazuje nešto višu podudarnost.