Romi u interkulturalnom okružju - Hrvatić, Neven (Array, 1996)
Romi u Hrvatskoj od doseljenja (Dubrovnik, 1362.), zbog transnacionalnog identiteta, čine povijesnu, autohtonu manjinu. Specifičan plemenski sustav i gospodarski ustroj uvjetovali su raspršivanje, specijaliziranje i djelomično gubitak nacionalnog identiteta. Rezultati istraživanja na uzorku srednjoškolaca u Hrvatskoj pokazuju postojanje stereotipa prema Romima, nizak stupanj prihvaćanja elemenata romske kulture (jezik, umjetnost, povijest, običaji), kao i veliku socijalnu distancu prema Romima, što ukazuje na potrebu interkulturalnog obrazovanja za sve učenike u Hrvatskoj.