Sociodemografske karakteristike srednjoškolaca i socijalna distanca prema nacionalnim i religijskim skupinama - Previšić, Vlatko (1996)
Svrha rada je bila "snimiti" sociodemografske karakteristike srednjoškolaca i njihovu socijalnu distancu prema nacionalno-etničkim i religijskim skupinama te na tim rezultatima ukazati na mogućnosti implementacije interkulturalnog obrazovanja u školski sustav. Sociodemografska struktura i socijalna distanca srednjoškolaca pokazuje više faktora koji otežavaju interkulturalnu komunikaciju i njezinu prisutnost u obrazovnom i socio-kulturnom sustavu. Postoji više čimbenika i okolnosti koje danas u nas uvjetuju ovakvo stanje: obiteljska socijalizacija, ksenofobična indoktrinacija prošlog društvenog sustava, masoni mediji i osobito ratna agresija na R Hrvatsku.
Projekt MZOS
HRV