Portugalski Židov, posljednji veliki pjesnik hrvatskoga humanizma: četiri stoljeća od smrti Didaka Pira - Novaković, Darko (Array, 1999)
Biografija i bibliografija portugalskoga imigranta u Dubrovniku Didaka Pira (Izaije Koena), s posebnim osvrtom na njegovu nepoznatu rukopisnu baštinu; prepjev njegovih izabranih stihova.