Leksički utjecaj na identifikaciju fonema - Erdeljac, Vlasta (Array, 1999)
Rad opisuje jedana od problema koji se smještaju u područje koje se u novije vrijeme naziva kognitivnom paradigmom u lingvistici. Bavi se odnosom leksičke i fonemsko/fonološpke komponente u mentalnoj obradi jezičnih podataka. Istraživanje se bavi leksičkim efektom (utjecajem cjeline riječi na) na identifikaciju fonema, koji su u govornom iskazu ostvareni u tri različita konteksta - fonem kao dio riječi koja je sama dio rečenice, fonem unutar izolirane riječi te fonem unutar neriječi, tj. u logatomu. Budući da se radilo o govorenim riječima, dakle radilo se s akustičkim signalom, kao istraživačka tehnika odabrana je metoda gating paradigm. Dobiveni podaci pokazali su nedvojben leksički utjecaj na procesiranje fonema unutar riječi, koji se ogleda u uspješnijim, brzim identifikacijama kad se fonem shvaća kao dio cjeline riječi. Rezultati su protumačeni kao doprinos postojećim interaktivnim teorijama prepoznavanja riječi i identifikacije fonema.