Strukturalni model za predviđanje preventivnih ponašanja u svezi s AIDS-om - Prišlin, Radmila (Array, 1999)
U radu je izložen strukturalni model za predikciju promjena preventivnih ponašanja u vezi s AIDS-om kod mladih ljudi. Model je evaluiran pomoću procjena maksimalne vjerojatnosti, dobivenih primjenom kompjuterskog programa LISREL VII. Egzogene varijable u modelu su: socio-ekonomski status, demografski status i dob. Model pretpostavlja da ove varijable uzrokuju znanje i stavove o AIDS-u koji u nastavku procesa, uzrokuju percepciju osobne ugroženosti. Pretpostavljeno je da posljednja varijabla uzrokuje promjene u ponašanju koje imaju za cilj prevencju AIDS-a. Model je testiran na 4 nezavisna uzorka, svaki od po N=200 mladih osoba. Šest od sedam indeksa podudarnosti sugeriraju prhvatljivu podudarnost modela s empirijskim podacima. Raspravljene su posljedice za prevenciju AIDS-a.