Što je novogovor učinio hrvatskomu jeziku? - Sesar, Dubravka (Array, 1999)
Slavenske je jezike u doba totalitarizma poebno pogodila pojava koju je G.Orwel (1984) nazvao novogovorom. U ovome se radu, na osnovi najnovijih istraživanja zapadnoslavenskih jezika (češkoga i slovačkoga, koji su bili u sličnoj situaciji, te poljskoga koji u njoj nije bio), analizira utjecaj novogovora na hrvatsku književnojezičnu normu.