Socijalna kontrola i procjena tehnologije - Lažnjak, Jasminka (Array, 2000)
Transfer suvremene zapadne tehnologije koji se postavlja kao strateški cilj uključivanja u sve europske integracijske procese zahtijeva i njihovu socijalnu evaluaciju. Demokratski procesi u hrvatskom društvu, s druge strane, otvorili su prostore i mogućnosti za sudjelovanje javnosti u donošenju sve većeg broja odluka. Nesumnjivo je relevantna odluka o tipu tehnologije koja utječe na mnoge ekološke, socijalne, ekonomske i druge opcije koje će se tako realizirati u društvu. procjena tehnologije postaje dio demokratske procedure koja rezultira i pojavom agencija (vladinih i nevladinih) za evaluaciju i procjenu tehnologije. U svijet već nekoliko desetljeća postoje različite varijante institucionalizirane procjene tehnologije: 1. klasična procjena tehnologije, 2.OTA - američki ured za procjenu tehnologije, 3. javna procjena, 4. konstructivna procjena tehnologije. U radu se predlaže jedan mogući model konstruktivne procjene kakav postoji u svijetu ali s nekim modifikacijama koji model prilagođavaju danom socijalnom kontekstu. Nakon osnovnih karakteristika modela za procjenu tehnologije izneseni su i problemi njegove implementacije u danom socijalnom kontekstu.