Škola budućnosti:humana, stvaralačka i socijalna zajednica - Previšić, Vlatko (Array, 1999)
U radu se polazi od škole kao društvenog bića;ustanove koja ima svoju trajnu svrhu i zadaću.Povijest škole pokazuje njenu trajnu otpornost i fleksibilnost prema različitim utjecajima i inovacijama kojima je tijekom svojega višestoljetnog razvoja bila izvrgnuta. Autor prikazuje 5 karakterističnih faza razvoja škole:a)srednjovjekovne, b)stare, c)nove,d)suvremene i e)buduće škole. Posljednjoj - budućoj školi daje se osobita važnost i futurološka zadaća na prijelazu u novo stoljeće. Kvalitetna buduća škola jest škola znanja, ali i škola koja polazi od individualiteta djeteta, njegova prirodnog integriteta , dječjih potreba i njegova socijalnog bića, kao temeljnog načela suvremene pedagogije.Buduća škola mora brižno čuvati i njegovati svoju humanu zadaću u odnosu na učenika, učitelja i roditelja.