Učeničke strategije i testovi stranih jezika - Medved Krajnović, Marta (Array, 1999)
U članku se povezuju dva bitna aspekta učenja i nastave stranog jezika: učeničke strategije i testiranje. Daje se određenje strategija rješavanja testova i raspravlja se o važnosti njihova istraživanja radi bolje procjene kvalitete testova te učeničkog znanja. Opisuje se najraširenija metoda istraživanja - usmena ili pismena izvješća učenika o postupcima kojima se koriste pri rješavanju testa. Autorica također opisuje najnovija istraživanja strategija rješavanja različitih vrsta testova - zadataka s višestrukim izborom, cloze-testa i c-testa, te usmenih testova. Ističu se implikacije koje spoznaje dobivene istraživanjem strategija rješavanja testova mogu imati na nastavu stranog jezika.