Sociokulturna obilježja i položaj Roma u Europi - od izgona do integracije - Posavec, Koraljka (Array, 2000)
Nastojeći pokazati bitne sociokulturne odrednice Roma u Europi, postalo je razvidno kako njihov migracijama (pre)oblikovani društveno-kulturni model ne korespondira posve sa zapadnjačkim kulturnim odrednicama, pa se pitanje njihova identiteta još uvijek problematizira u rasponu od nedefiniranog rasnog, nejasnog plemenskog do (uočljivo) transnacionalnog etničkog. Pitanje recepcije Roma povijesni je slijed s jedne strane sve izraženijeg neprijateljstva okružja u koje su dolazili, u brojnim represivnim mjerama običajnog prava i zakonodavstva; s druge strane, romska snalažljivost i prilagodljivost rezultirala je stvaranjem transnacionalne zajednice koja je, usprkos iznimno teškim socio-ekonomskim prilikama i (samo)izolaciji, te raslojavanju u široku mrežu osebujnih skupina u različitim okružjima, usprkos (prema prosudbi i mjerilima okružja) neizobrazbenosti, nekvalificiranosti i nekompetitivnosti, uspjela očuvati i pokazati iznimnu životnost. Budući položaj Roma u globaliziranoj Europi traži holistički pristup dinamici romske kulture, uz uvažavanje i afirmaciju njihove tradicionalne pokretljivosti i fleksibilnosti.