Kontekst za Doris Lessing - Šesnić, Jelena (1999)
Može se ustvrditi kako u okvirima pet svojih znanstveno-fantasičnih romana iz serije Canopus in Argos: Archives (1979-1983) suvremena engleska spisateljica Doris Lessing obilato upleće uz topose znanstveno-fantasitčke proze i neka ključna filozofska pitanja i pitanja teorije književnosti. Ponajprije se to odnosi na status povijesti i fikcije kao semiotičkih diskursa, na problem historiografskog pisma, na status fikcionalnog diskursa što se tiče kategorija istinito/lažno, na jezik kao retorički mehanizam za proizvodnju povijesti, društvene i osobne evolucije. Smatramo kako su ovi problemi izneseni na pozadini žanra znanstvene fantastike i paradigmatskog postmodernističkog žanra, historiografske metafikcije, kako pokazuju radovi teoretičara poput Patricie Waugh, Briana McHalea, te Linde Hutcheon.
Projekt MZOS
HRV