"Dušni dan" : redateljske knjige, mitovi i zbilja - Blažina, Dalibor (Array, 1998)
Članak slijedi recepciju Mickiewiczeva "Dušnog dana" unutar poljskog kazališta - od prvih uprizorenja do danas, obračajući posebnu pozornost na najznačajnije inscenacije djela. Polazna je teza da tek oslobađanje od jednodimenzionalnih čitanja teksta - koja se motre s gledišta redateljskih knjiga - omogućuju razumijevanje dubinskih mehanizama Mickiewiczeva djela koje se uvijek "rimuje" s poljskom stvarnošću, problematizirajući i radikalizirajući njezine suprotnosti. Stoga "Dušni dan" nije samo "kvintesencija poljskog romantizma", već je i kvintesencija poljskog kazališta.